menou

11/05/2010

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΤΖΑΜΙΑ

ΤΖΑΜΙΑ low e
Low e (Low Emissivity), ή γυαλιά χαμηλής εκπομπής, είναι τα γυαλιά που επιτρέπουν στο φως να περάσει μέσα από αυτά παρέχοντας σε αυτά θερμική μόνωση. Δεν είναι όμως όλα τα Low e ίδια.
Τρεις είναι οι σημαντικοί δείκτες στις επιλογή ενός γυαλιού:
[α] U value (συντελεστής θερμοπερατότητας). Πρέπει να ελαχιστοποιείται η τιμή.
[β] Solar Factor g. (ηλιακός συντελεστής). Δηλώνει το ποσοστό της συνολικής ηλιακής ροής που περνάει μέσα από το γυαλί προς την προσπίπτουσα ενεργειακή ηλιακή ροή. Επειδή στην Ελλάδα έχουμε θερμά καλοκαίρια είναι πολύ σημαντικό να ελαχιστοποιείται η τιμή του.
[γ] Light Transmission (LT). (οπτική διαπερατότητα). Το ποσοστό της φωτεινής ακτινοβολίας που περνά μέσα από το γυαλί. Πρέπει να μεγιστοποιείται η τιμή του.
Για το βέλτιστο ενεργειακό αποτέλεσμα πρέπει να επιλέξουμε τζάμια με:
Χαμηλό U value
Χαμηλό g value (ηλιακό κέρδος)
Υψηλό LT (οπτική διαπερατότητα)
Η ALTECH  επιλέγει και τοποθετεί το ENERGY N της εταιρείας AGC (Βελγίου), το οποίο είναι γυαλί Low e νέας γενιάς (με μαλακή επίστρωση).  Ο λόγος που επιλέχθηκε το συγκεκριμένο γυαλί είναι επειδή είναι το βέλτιστο ενεργειακά για τα κλιματικά δεδομένα της Ελλάδας. Αυξάνοντας το διάκενο μεταξύ του ENERGY N και του 2ου ‘’λευκού’’ γυαλιού σε 16 χιλιοστά (αντί για το σύνηθες 12), μειώνεται περαιτέρω το U Value.
Έτσι για τα διπλά τζάμια με:
6χιλ. ENERGY N της AGC
16 χιλ. διάκενο
5 χιλ. Planibel Clear της AGC
έχουμε ως αποτέλεσμα: U value=1,4, Solar Factor(g)=41% και LT=70%, δηλαδή μία ενεργειακή συμπεριφορά ιδανική για το κλίμα μας.
Τα τζάμια Low e προηγούμενης γενιάς έχουν παρόμοια U Value και LT, αλλά με σημαντικά υψηλότερο Solar Factor(g). Είναι πιο οικονομικά, αλλά δεν αποδίδουν ικανοποιητικά το καλοκαίρι, με αποτέλεσμα την υπερθέρμανση του εσωτερικού του κτιρίου, ή την μεγάλη επιβάρυνση των κλιματιστικών.
Παρομοίως, άλλα τζάμια low e, έχουν ικανοποιητικά U Value και Solar Factor, αλλά έχουν χαμηλό LT ( <60%).  Ο χαμηλός συντελεστής φωτοπερατότητας (LT) επιβαρύνει την κατανάλωση στο σύστημα τεχνητού φωτισμού.
Αναλυτικά οι προδιαγραφές του Energy N έχουν ως εξής:
6mm Planibel Energy N pos.2 - 16 mm Air - 5 mm Planibel Clear Thermal properties (EN 673)
Ug-Value (W/(m².K))
1.4
Light properties (EN 410)
Light Transmission (tv)
70
Light Reflection (rv)
12
Internal light reflection (rvi)
13
Colour Rendering - RD65 (Ra)
96
Energy Properties
 
EN 410
ISO 9050
Direct Energy Transmission (te)
37
35
Energy Reflection (re)
28
31
Total Energy absorption (ae)
35
34
Solar abs. Glass 1 (ae (1) )
32
33
Solar abs. Glass 2 (ae (2) )
3
1
Solar factor (g)
41
39
Shading coefficient (SC)
0.47
0.45